Site Overlay

Halászlé

Maďarská rybacia polievka. 

V prípade Halászlé platí príslovie: “Koľko krajov, toľko obyčajov.”  Na internete nájdete veľmi veľa receptov na prípravu tohto pokrmu. Ja som sa nechala inšpirovať receptom mojej mamky. Očistené a nakrájané ryby som ostala od svojho strýka.

Čas prípravy: 2 h 30 min
Náročnosť: stredná
Počet porcií: 8

Ingrediencie:
  • 2,5 kg rýb (v mojom prípade Amur, Jalec, Kapor)
  • 2 pl bravčovej masti
  • 2 ks veľkých cibúľ
  • 2 ks paradajok
  • 1 ks veľkej papriky
  • 6 ks Maggi rybací bujón
  • Čierne korenie
  • Soľ
  • Červená mletá paprika Sladká 
  • Červená mletá paprika Štipľavá
Postup prípravy:
  1. Kúsky ryby dôkladne umyjeme a očistíme. 8 ks rýb osolíme, okoreníme a odložíme vedľa.

  2. Pripravíme si vývar z rýb. Zvyšné kusy rýb dáme do veľkého hrnca a podlejeme vodou. Privedieme vodu k varu. Keď sa vytvorí pena na povrchu, tak ju pomocou naberačky odstránime. Pridáme 1 bujón a vývar varíme ďalších 30 min.



  3. Ak máme pasírovač, tak ho použijeme. Ak nie, tak vyberieme ryby na plech a ručne ich vykostíme.



  4. V druhom hrnci na masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej nakrájanú papriku a paradajky. Vzniknuté lečo podlejeme 3 dl precedeným vývarom z rýb a dusíme 10 min.



  5. Ponorným mixérom rozmixujeme lečo a pridáme zvyšok precedeného vývaru a vykostenú rybu. Halászlé privedieme do varu a pridáme bujóny.
  6. Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou.
  7. Na záver pridáme odložené kúsky rýb a varíme 10 – 15 min. Halászlé už nepremiešame, iba hrncom potriasame.

Dobrú chuť.