Site Overlay

Jahodové guľky

Jahodové guľky zo zemiakového cesta.


Je koniec mája a jahodová sezóna je v plnom prúde. Bola by škoda nepotešiť rodinu sladučkými jahodovými guľkami zo zemiakového cesta.

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 10 min
Náročnosť: stredná
Počet guliek: 16 ks

Ingrediencie
Cesto:
  • 400 g zemiakov uvarených v šupke
  • 1 ks vajca
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 16 ks jahôd
  • 100 g masla
  • 5 pl strúhanky
  • 1 bal škoricového cukru
  • kryštálový cukor
  • 1 pl oleja
Postup prípravy:
  1. V slanej vode uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť.
  2. Zemiaky očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, múku (pridávame postupne) a vypracujeme zemiakové cesto. Keď je cesto veľmi lepkavé pridáme podľa potreby ešte múku.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm. Rozdelíme cesto na štvorčeky.
  4. Do stredu každého štvorčeka dáme jednu umytú a utierkou usušenú jahodu, ktorú následne posypeme 1 kl cukru.

    Zemiakové cesto s jahodami

  5. Vypracujeme guľky.
  6. Do veľkého hrnca si dáme variť vodu, do ktorej dáme soľ a olej.
  7. Medzitým si pripravíme strúhanku. V hlbšej panvici rozpustíme maslo a pridáme strúhanku. Strúhanku pražíme do zlatista (pozor nie že sa nám pripáli), potom pridáme škoricový cukor a 1 pl kryštálového cukru. Premiešame.

    Jahodové guľky posypané strúhankou

  8. Guľky dáme do vriacej vody a opatrne ich premiešame, aby sa nám neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú nahor, tak ich ešte varíme 3-5 min.
  9. Sitkom vyberieme guľky, pridáme ich ku strúhanke a dôkladne ich premiešame.

Dobrú chuť.