Site Overlay

Šošovicová polievka s údeným mäsom

Jedna z mojich najobľúbenejších polievok.

Aby sme nemuseli šošovicovú polievku variť dlho, je dobré si šošovicu pripraviť deň vopred. A to tak, že si ju namočíme na celú noc do studenej vody a nechám ju zmäknúť pri izbovej teplote. Nasledujúci deň, pred pridaním šošovice do polievky, je však potrebné šošovicu umyť pod tečúcou vodou.

Ja mám veľmi rada slaninu, takže doma v chladničke mám vždy odloženú kožu údenej slaniny. Túto kožu tiež pridávam do polievky, aby polievka mala výraznejšiu chuť.

Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4

Ingrediencie:
  • Tuk/olej
  • 200 g šošovice
  • 1 ks veľkej cibule
  • Podľa chuti údená krkovička
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • 2 ks bobových listov
  • Koža údenej slaniny
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Na zápražku:

  • 2 pl tuku (olej/masť)
  • 1 pl múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kl mletej červenej papriky

Postup prípravy:

  1. Ako som už písala vyššie, šošovicu si deň vopred namočíme do studenej vody.
  2. Na tuku osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú krkovičku, mrku a petržlen.
  3. Chvíľu smažíme a zalejeme vodou. Pridáme čierne korenie a bobkové listy. Ak máme doma kožu údenej slaniny, tak ju vložíme tiež do polievky. Privedenie polievku do varu a varíme ju cca. 30 min.
  4. Pridáme umytú šošovicu a varíme polievku po dobu 10 min. Pozor, aby sa nám šošovica nerozvarila.
  5. Medzitým si pripravíme zápražku. V malej panvici zohrejeme tuk. Pridáme múku, ktorú zmiešame s olejom a pridáme strúčiky cesnaku. Stále miešame. Pozor! Nie že sa cesnak pripáli. Stiahneme panvicu z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. 
  6. Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Zápražku miešame, kým nezískame jemnú kašu bez hrudiek.
  7. Pridáme zápražku do polievky a dovaríme polievku.
  8. Keď je polievka hotová, vyberieme kožu z polievky a polievku dochutíme soľou.

Dobrú chuť.