Maďarská rybacia polievka.
V prípade Halászlé platí príslovie: “Koľko krajov, toľko obyčajov.” Na internete nájdete veľmi veľa receptov na prípravu tohto pokrmu. Ja som sa nechala inšpirovať receptom mojej mamky. Očistené a nakrájané ryby som ostala od svojho strýka.
Čas prípravy: 2 h 30 min
Náročnosť: stredná
Počet porcií: 8
Ingrediencie:
- 2,5 kg rýb (v mojom prípade Amur, Jalec, Kapor)
- 2 pl bravčovej masti
- 2 ks veľkých cibúľ
- 2 ks paradajok
- 1 ks veľkej papriky
- 6 ks Maggi rybací bujón
- Čierne korenie
- Soľ
- Červená mletá paprika Sladká
- Červená mletá paprika Štipľavá
Postup prípravy:
- Kúsky ryby dôkladne umyjeme a očistíme. 8 ks rýb osolíme, okoreníme a odložíme vedľa.
- Pripravíme si vývar z rýb. Zvyšné kusy rýb dáme do veľkého hrnca a podlejeme vodou. Privedieme vodu k varu. Keď sa vytvorí pena na povrchu, tak ju pomocou naberačky odstránime. Pridáme 1 bujón a vývar varíme ďalších 30 min.
- Ak máme pasírovač, tak ho použijeme. Ak nie, tak vyberieme ryby na plech a ručne ich vykostíme.
- V druhom hrnci na masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej nakrájanú papriku a paradajky. Vzniknuté lečo podlejeme 3 dl precedeným vývarom z rýb a dusíme 10 min.
- Ponorným mixérom rozmixujeme lečo a pridáme zvyšok precedeného vývaru a vykostenú rybu. Halászlé privedieme do varu a pridáme bujóny.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou.
- Na záver pridáme odložené kúsky rýb a varíme 10 – 15 min. Halászlé už nepremiešame, iba hrncom potriasame.
Dobrú chuť.