Site Overlay

Bublanina

Celou rodinou obľúbená bublanina.

Koláč, ktorý nikdy nesklame. Môžeme do neho pridať ovocie alebo kompót podľa vlastnej chuti – černice, višne, marhule alebo čučoriedky.

Tip: Z uvedených ingrediencií, môžeme pripraviť aj chutnú Bábovku.

Čas prípravy: 15 min 
Čas pečenia: 35 min
Náročnosť: nízka
Veľkosť plechu: 42 x 30 cm

Ingrediencie
  • 6 ks vajec
  • 20 dkg muky
  • 20 dkg cukru
  • 1 bal vanilkového cukru
  • 1 dl oleja
  • 1 bal kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 dl horúcej vody
  • Štipka soli
  • 2 kl kakaa 
  • 1 pl masla
  • strúhanka
Na ovocie:
  • 2 pl cukru
  • 1 bal škoricového cukru
Postup prípravy:
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  2. Vaječné žĺtka oddelíme zvlášť od bielok.
  3. Z bielok a soli vyšľaháme tuhý sneh.
  4. V druhej miske vymiešame žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme múku, horúcu vodu a olej. Pridáme kypriaci prášok do pečiva a cesto dobre vypracujeme.
  5. K cestu postupne pridáme sneh z bielok a jemne ho premiešame. Cesto má byť ľahké a vzdušné.
  6. 2/3 cesta vylejeme na plech.
  7. K zvyšnej 1/3 cesta pridáme kakao. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme ešte podľa potreby olej a horúcu vodu. Kakaové cesto dolejeme do formy.

    Cesto na bublaninu

  8. Ovocný kompót odkvapkáme a premiešame s cukrom a škoricovým cukrom. Ovocie vložíme do cesta.

    Cesto na bublaninu s ovocím

  9. Plech dáme do predhriatej rúry. Po 5 min znížime teplotu z 180°C na 160°. Bublaninu pečieme ešte cca. 30 min. 
  10. Špáradlom skontrolujeme, či je bublanina upečená. Ak špáradlo ostane suché, tak je bublanina hotová.
  11. Bublaninu necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť.

1 thought on “Bublanina

Comments are closed.