Celou rodinou obľúbená bublanina.
Koláč, ktorý nikdy nesklame. Môžeme do neho pridať ovocie alebo kompót podľa vlastnej chuti – černice, višne, marhule alebo čučoriedky.
Tip: Z uvedených ingrediencií, môžeme pripraviť aj chutnú Bábovku.
Čas prípravy: 15 min
Čas pečenia: 35 min
Náročnosť: nízka
Veľkosť plechu: 42 x 30 cm
Ingrediencie
- 6 ks vajec
- 20 dkg muky
- 20 dkg cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 1 dl oleja
- 1 bal kypriaceho prášku do pečiva
- 1 dl horúcej vody
- Štipka soli
- 2 kl kakaa
- 1 pl masla
- strúhanka
Na ovocie:
- 2 pl cukru
- 1 bal škoricového cukru
Postup prípravy:
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Vaječné žĺtka oddelíme zvlášť od bielok.
- Z bielok a soli vyšľaháme tuhý sneh.
- V druhej miske vymiešame žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme múku, horúcu vodu a olej. Pridáme kypriaci prášok do pečiva a cesto dobre vypracujeme.
- K cestu postupne pridáme sneh z bielok a jemne ho premiešame. Cesto má byť ľahké a vzdušné.
- 2/3 cesta vylejeme na plech.
- K zvyšnej 1/3 cesta pridáme kakao. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme ešte podľa potreby olej a horúcu vodu. Kakaové cesto dolejeme do formy.
- Ovocný kompót odkvapkáme a premiešame s cukrom a škoricovým cukrom. Ovocie vložíme do cesta.
- Plech dáme do predhriatej rúry. Po 5 min znížime teplotu z 180°C na 160°. Bublaninu pečieme ešte cca. 30 min.
- Špáradlom skontrolujeme, či je bublanina upečená. Ak špáradlo ostane suché, tak je bublanina hotová.
- Bublaninu necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
1 thought on “Bublanina”
Comments are closed.