Obľúbené hlavné jedlo, ktoré varievam iba výnimočne.
Existuje veľa rôznych spôsobov, ako pripraviť sviečkovú na smotane. Ja ju však robím presne receptu mojej mamky.
Čas pečenia: 4 hod
Náročnosť: vysoká
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
- 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
- 1 ks veľkej cibule
- 8 ks mrkvy
- 2 ks petržlenu
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 čj soli
- 25 ks celého čierneho korenia
- 2 ks bobkového listu
- 250 ml smotany na šľahanie
- olej
- 1 pl múky
- 1 čj octu
Postup prípravy:
- Spravíme si vývar. Nerozkrájané, dôkladne umyté mäso vložíme ho veľkého hrnca. Mäso zalejeme studenou vodou, tak aby bolo celé mäso pod vodou. Privedieme vodu do varu. Z povrchu postupne odstraňujeme vytvorenú penu.
- Keď sa už pena nevytvára, dolejeme chýbajúcu vodu a pridáme očistenú cibuľu, očistené celé strúčiky cesnaku, celé čierne korenie, soľ a bobkové listy. Náš vývar varíme na miernom ohni po dobu 1 hod.
- Po hodine pridáme očistenú mrkvu a petržlen. Vývar varíme ešte po dobu 1,5 hod.
- Po 2,5 hod stiahneme vývar z ohňa a odložíme ho vedľa, aby nám trošku vychladol.
- Mrkvu a petržlen vyberieme do misky a pridáme 2 dcl precedeného vývaru. Zeleninu rozmixujeme pomocou tyčového mixéru.
- V hlbšej panvici si pripravíme z oleja a múky zápražku. Zápražku stiahneme z ohňa, necháme ju trošku vychladnúť a pridáme 2 dcl precedeného vývaru. Zápražku poriadne rozmiešame, aby bola bez hrudiek.
- Panvicu vrátime späť na oheň a podľa toho akú hustú chceme mať omáčku, postupne pridávame rozmixovanú zeleninu a precedený vývar. Pridáme ocot a privedieme omáčku do varu.
- Pridáme smotanu, ja osobne som použila iba 150 ml a počkáme kým sa nám omáčka ešte raz dostane do varu. Podľa chuti ešte dochutíme omáčku soľou, čiernym mletým korením a octom.
- Mäso nakrájame na plátky a plátky mäsa položíme späť do omáčky.
Dobrú chuť.