Site Overlay

Sviečková na smotane

Obľúbené hlavné jedlo, ktoré varievam iba výnimočne.

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako pripraviť sviečkovú na smotane. Ja ju však robím presne receptu mojej mamky.

Čas pečenia: 4 hod
Náročnosť: vysoká
Počet porcií: 4

Ingrediencie:
  • 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
  • 1 ks veľkej cibule
  • 8 ks mrkvy
  • 2 ks petržlenu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 čj soli
  • 25 ks celého čierneho korenia
  • 2 ks bobkového listu  
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • olej
  • 1 pl múky
  • 1 čj octu
Postup prípravy:
  1. Spravíme si vývar. Nerozkrájané, dôkladne umyté mäso vložíme ho veľkého hrnca. Mäso zalejeme studenou vodou, tak aby bolo celé mäso pod vodou. Privedieme vodu do varu. Z povrchu postupne odstraňujeme vytvorenú penu.
  2. Keď sa už pena nevytvára, dolejeme chýbajúcu vodu a pridáme očistenú cibuľu, očistené celé strúčiky cesnaku, celé čierne korenie, soľ a bobkové listy. Náš vývar varíme na miernom ohni po dobu 1 hod.
  3. Po hodine pridáme očistenú mrkvu a petržlen. Vývar varíme ešte po dobu 1,5 hod.
  4. Po 2,5 hod stiahneme vývar z ohňa a odložíme ho vedľa, aby nám trošku vychladol.
  5. Mrkvu a petržlen vyberieme do misky a pridáme 2 dcl precedeného vývaru. Zeleninu rozmixujeme pomocou tyčového mixéru.
  6. V hlbšej panvici si pripravíme z oleja a múky zápražku. Zápražku stiahneme z ohňa, necháme ju trošku vychladnúť a pridáme 2 dcl precedeného vývaru. Zápražku poriadne rozmiešame, aby bola bez hrudiek.
  7. Panvicu vrátime späť na oheň a podľa toho akú hustú chceme mať omáčku, postupne pridávame rozmixovanú zeleninu a precedený vývar. Pridáme ocot a privedieme omáčku do varu.
  8. Pridáme smotanu, ja osobne som použila iba 150 ml a počkáme kým sa nám omáčka ešte raz dostane do varu. Podľa chuti ešte dochutíme omáčku soľou, čiernym mletým korením a octom.
  9. Mäso nakrájame na plátky a plátky mäsa položíme späť do omáčky.

Dobrú chuť.