Jahodové guľky zo zemiakového cesta.
Je koniec mája a jahodová sezóna je v plnom prúde. Bola by škoda nepotešiť rodinu sladučkými jahodovými guľkami zo zemiakového cesta.
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 10 min
Náročnosť: stredná
Počet guliek: 16 ks
Ingrediencie
Cesto:
- 400 g zemiakov uvarených v šupke
- 1 ks vajca
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
- 16 ks jahôd
- 100 g masla
- 5 pl strúhanky
- 1 bal škoricového cukru
- kryštálový cukor
- 1 pl oleja
Postup prípravy:
- V slanej vode uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť.
- Zemiaky očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, múku (pridávame postupne) a vypracujeme zemiakové cesto. Keď je cesto veľmi lepkavé pridáme podľa potreby ešte múku.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm. Rozdelíme cesto na štvorčeky.
- Do stredu každého štvorčeka dáme jednu umytú a utierkou usušenú jahodu, ktorú následne posypeme 1 kl cukru.
- Vypracujeme guľky.
- Do veľkého hrnca si dáme variť vodu, do ktorej dáme soľ a olej.
- Medzitým si pripravíme strúhanku. V hlbšej panvici rozpustíme maslo a pridáme strúhanku. Strúhanku pražíme do zlatista (pozor nie že sa nám pripáli), potom pridáme škoricový cukor a 1 pl kryštálového cukru. Premiešame.
- Guľky dáme do vriacej vody a opatrne ich premiešame, aby sa nám neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú nahor, tak ich ešte varíme 3-5 min.
- Sitkom vyberieme guľky, pridáme ich ku strúhanke a dôkladne ich premiešame.
Dobrú chuť.