Klasická, jednoduchá bábovka bez mlieka a masla.
Vyskúšala som veľa receptov na bábovku ale najviac sa mi osvedčila práve táto od mojej starej mamy. Aby sme zmenili chuť bábovky, do cesta môžeme pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru, mandle, orechy atď.
Tip: Z uvedených ingrediencií, môžeme pripraviť aj chutnú Bublaninu.
Čas prípravy: 15 min
Čas pečenia: 45 min
Náročnosť: nízka
Počet porcií:
Ingrediencie
- 6 ks vajec
- 20 dkg muky
- 20 dkg cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 1 dl oleja
- 1 bal kypriaceho prášku do pečiva
- 1 dl horúcej vody
- Štipka soli
- 2 kl kakaa
- 1 pl masla
- strúhanka
Postup prípravy:
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Vaječné žĺtka oddelíme zvlášť od bielok.
- Z bielok a soli vyšľaháme tuhý sneh.
- V druhej miske vymiešame žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme múku, horúcu vodu a olej. Pridáme kypriaci prášok do pečiva a cesto dobre vypracujeme.
- K cestu postupne pridáme sneh z bielok a jemne ho premiešame. Cesto má byť ľahké a vzdušné.
- 2/3 cesta vylejeme do formy.
- K zvyšnej 1/3 cesta pridáme kakao. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme ešte podľa potreby olej a horúcu vodu. Kakaové cesto dolejeme do formy.
- Formu dáme do predhriatej rúry. Po 5 min znížime teplotu z 180°C na 160°. Bábovku pečieme ešte cca. 40 min.
- Špáradlom skontrolujeme, či je bábovka upečená. Ak špáradlo ostane suché, tak je bábovka hotová.
- Bábovku necháme vychladnúť vo forme, potom ju z formy vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
1 thought on “Bábovka mojej starej mamy”
Comments are closed.