Site Overlay

Zeleninová polievka s údeným mäsom

Veľmi jednoduchá a chutná polievka.

Máte doma údené mäso alebo šunku a neviete čo s ním? Uvarte si rýchlo a jednoducho chutnú polievku.

Čas prípravy: 40 min
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • Tuk (olej/masť)
  • 1 ks cibule strednej veľkosti
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • 1/2 ks kalerábu strednej veľkosti
  • 2 ks zemiakov strednej veľkosti
  • údené mäso
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Vegeta bez soli
  • Petržlenová vňatka

    Na zápražku:
  • 2 pl oleja
  • 2 pl múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kl mletej červenej papriky

Postup prípravy:

  1. Na tuku osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Chvíľku dusíme, aby mrkva pustila farbu šťavu. Potom pridáme na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku dusíme.
    Údené mäso 
  2. Zalejeme vodou. Pridáme na kocky nakrájaný kaleráb a nakrájané zemiaky.  Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a vegetou. Necháme variť.
  3. Keď už je zelenina skoro uvarené, pripravíme zápražku. V malej panvici zohrejeme olej – nesmie sa rozpáliť. Pridáme múku zamiešame a pridáme strúčiky cesnaku. Stále miešame. Pozor! Nie že sa pripáli. Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. 

    Zápražka

    Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Zápražku miešame, kým nezískate jemnú kašu bez hrudiek.
  4. Pridáme zápražku do polievky a dovaríme polievku. Nakoniec pridáme petržlenovú vňatku.

Dobrú chuť.