Site Overlay

Domáci jahodový sirup

Jednoduchý recept na prípravu domáceho jahodového sirupu.

Tento recept je možné použiť aj na prípravu iných domácich sirupov ako napr. ríbezľový, malinový alebo sirup z nádchovníka. V prípade ríbezľového sirupu však odporúčam použiť viac cukru.

Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,3 l

Ingrediencie:
  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 1 l studenej vody
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá čl kyseliny citrónovej

Postup prípravy:

  1. Jahody očistíme od lístkov, poriadne umyjeme a nakrájame na štvrťky.
  2. Preložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou.
  3. Privedieme vodu do varu a za občasného miešania pri miernom ohni varíme jahody po dobu 20 min.

    Príprava jahodového sirupu 
  4. Keď jahody “vypustili svoju farbu” tak hrniec odstavíme z ohňa a necháme jahody odstáť 5 min.

    Uvarené jahody 
  5. Pomocou sitka precedíme jahody do druhého hrnca. Jahody sa nevtláčajú, len sa nechajú samotokom stiecť. Ak chceme, tak môžeme použiť aj gázu. 
  6. Do hrnca s jahodovou šťavou pridáme cukor a kyselinu citrónovú. 

    Jahodová šťava bez cukru 
  7. Privedieme šťavu do varu a necháme cukor rozpustiť. Občas premiešame. Vidíme, že sirup nám pekne stmavol.

    Jahodový sirup v hrnci 
  8. Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené kým nevychladnú.
  9. Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Dobrú chuť.