Plnená paprika podľa roky overeného receptu mojej mamy.
U nás doma sa plnená paprika podáva s čerstvým chlebom a nie knedľou. Kto nechce papriky naplniť plnkou, tak môže vytvarovať mäsové guľky a papriky uvariť v omáčke len pre ich chuť.
Čas prípravy: 1 hod 30 min
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
Mäsová plnka:
- 120 g ryže
- 500 g mletého bravčového pliecka
- 1 ks vajíčka
- 1 čl vegety
- 1 kl mletého čierneho korenia
- 1 kl soli
Omáčka:
- 3 pl oleja
- 2 pl hladkej múky
- 500 g lúpaných pasírovaných paradajok
- 4 dcl vody
- 4 ks väčších paprík
- 1,5 pl kryštálového cukru
- 1 čl majoránu
- 1 kl bazalky
- 1 čl soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Ryžu tradične uvaríme a necháme vychladnúť. Nevadí ak bude trošku tvrdšia.
- V hlbšej mise zmiešame mäso, vajíčko, vegetu, čierne korenie, soľ a ryžu. Vypracujeme mäsovú plnku, ktorú odložíme nabok.
- V hlbokom kastróle si pripravíme z oleja a múky zápražku, ku ktorej počas stále miešania pridáme lúpané paradajky a vodu.
- Keď je omáčka bez hrudiek, tak ju privedieme do varu a dochutíme kryštálovým cukrom, majoránom, bazalkou a soľou.
- Papriky umyjeme, očistíme od jadierok a naplníme plnkou. Zo zvyšnej plnky si vytvarujeme guľky.
- Naplnené papriky a mäsové guľky opatrne poukladáme do vriacej omáčky. Kastról prikryjeme pokrievkou a všetko spolu varíme 40 min. Občas potrasieme s kastrólom, aby sa guľky a papriky poposúvali.
- Na záver ochutnáme omáčku a v prípade potrebu ju dochutíme.
- Podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Dobrú chuť.