Site Overlay

Plnená paprika

Plnená paprika podľa roky overeného receptu mojej mamy.
 

U nás doma sa plnená paprika podáva s čerstvým chlebom a nie knedľou. Kto nechce papriky naplniť plnkou, tak môže vytvarovať mäsové guľky a papriky uvariť v omáčke len pre ich chuť.

Čas prípravy: 1 hod 30 min
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

Mäsová plnka:

  • 120 g ryže
  • 500 g mletého bravčového pliecka
  • 1 ks vajíčka
  • 1 čl vegety
  • 1 kl mletého čierneho korenia
  • 1 kl soli

Omáčka:

  • 3 pl oleja
  • 2 pl hladkej múky
  • 500 g lúpaných pasírovaných paradajok
  • 4 dcl vody
  • 4 ks väčších paprík
  • 1,5 pl kryštálového cukru
  • 1 čl majoránu
  • 1 kl bazalky
  • 1 čl soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
  1. Ryžu tradične uvaríme a necháme vychladnúť. Nevadí ak bude trošku tvrdšia.
  2. V hlbšej mise zmiešame mäso, vajíčko, vegetu, čierne korenie, soľ a ryžu. Vypracujeme mäsovú plnku, ktorú odložíme nabok.
  3. V hlbokom kastróle si pripravíme z oleja a múky zápražku, ku ktorej počas stále miešania pridáme lúpané paradajky a vodu. 
  4. Keď je omáčka bez hrudiek, tak ju privedieme do varu a dochutíme kryštálovým cukrom, majoránom, bazalkou a soľou.
  5. Papriky umyjeme, očistíme od jadierok a naplníme plnkou. Zo zvyšnej plnky si vytvarujeme guľky.
  6. Naplnené papriky a mäsové guľky opatrne poukladáme do vriacej omáčky. Kastról prikryjeme pokrievkou a všetko spolu varíme 40 min. Občas potrasieme s kastrólom, aby sa guľky a papriky poposúvali.
  7. Na záver ochutnáme omáčku a v prípade potrebu ju dochutíme.
  8. Podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Dobrú chuť.