Pokrm ktorý počas Veľkej noci na stole určite nemôže chýbať.
Tento rokmi overený recept odporúčam každému vyskúšať.
Čas prípravy: 1 hod 30 min
Náročnosť: stredná
Čas pečenia: 25 min
Veľkosť plechu: 42 x 33 cm
Ingrediencie:
- 50 dkg bravčového pliecka
- 1 ks veľkej cibule
- 12 ks vajec
- 2 ks domácich klobás
- 6 ks suchých rožkov
- olej
- 2 kl kypriaceho prášku do pečiva
- soľ
- vegeta
- čierne korenie mleté
- majorán
- rasca mletá
- sladká červená paprika
- petržlenová vňať
Postup prípravy:
- Mäso dôkladne umyjeme, usušíme utierkou a nakrájame na kocky.
- Cibuľu očistíme, nakrájame a v panvici na oleji ju osmažíme do sklovita.
- Pridáme mäso, ktoré premiešame s cibuľou a dusíme dovtedy, kým mäso nezbledne.
- Potom panvicu stiahneme z ohňa a priravíme perkeltový základ. K mäsu pridáme podľa chuti soľ, vegetu, čierne mleté korenie, majorán, rascu mletú a mletú červenú papriku. Zalejeme malým množstvom vody a premiešame. Panvicu vrátime späť na oheň a privedenie perkeltový základ do varu. Mäso dusíme 1 hodinu.
- Po hodine dusenia mäso odložíme nabok a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté mäso pomelieme mlynčekom.
- Rožky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou a necháme ich zmäknúť.
- Klobásu nakrájame na kolieska.
- V hlbšej mise zmiešame dokopy pomleté mäso, vyžmýkané rožky, klobásu, petržlenovú vňať. Ochutnáme zmes a podľa potreby ju dochutíme.
- Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pomocou mixéra tuhý sneh. Do snehu potom zašľaháme žĺtky.
- Tento snehový základ primiešame spolu s kypriacim práškom do pečiva k mäsovej zmesi. Vzniknuté mäkké cesto vylejeme na plech vystlaný s papierom na pečenie.
- Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre 25-30 min pri 180 °C.
- Špáradlom skontrolujeme, či je beránok upečený. Ak špáradlo ostane suché, tak je beránok hotový.
Dobrú chuť.