Site Overlay

Veľkonočný beránok

Pokrm ktorý počas Veľkej noci na stole určite nemôže chýbať.

Tento rokmi overený recept odporúčam každému vyskúšať.

Čas prípravy: 1 hod 30 min
Náročnosť: stredná
Čas pečenia: 25 min
Veľkosť plechu: 42 x 33 cm

Ingrediencie:
  • 50 dkg bravčového pliecka
  • 1 ks veľkej cibule
  • 12 ks vajec
  • 2 ks domácich klobás
  • 6 ks suchých rožkov
  • olej
  • 2 kl kypriaceho prášku do pečiva
  • soľ
  • vegeta
  • čierne korenie mleté
  • majorán
  • rasca mletá
  • sladká červená paprika
  • petržlenová vňať
Postup prípravy:
  1. Mäso dôkladne umyjeme, usušíme utierkou a nakrájame na kocky. 
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame a v panvici na oleji ju osmažíme do sklovita.
  3. Pridáme mäso, ktoré premiešame s cibuľou a dusíme dovtedy, kým mäso nezbledne.
  4. Potom panvicu stiahneme z ohňa a priravíme perkeltový základ. K mäsu pridáme podľa chuti soľ, vegetu, čierne mleté korenie, majorán, rascu mletú a mletú červenú papriku. Zalejeme malým množstvom vody a premiešame. Panvicu vrátime späť na oheň a privedenie perkeltový základ do varu. Mäso dusíme 1 hodinu.
  5. Po hodine dusenia mäso odložíme nabok a necháme vychladnúť.
  6. Vychladnuté mäso pomelieme mlynčekom.
  7. Rožky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou a necháme ich zmäknúť.
  8. Klobásu nakrájame na kolieska.
  9. V hlbšej mise zmiešame dokopy pomleté mäso, vyžmýkané rožky, klobásu, petržlenovú vňať. Ochutnáme zmes a podľa potreby ju dochutíme.
  10. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pomocou mixéra tuhý sneh. Do snehu potom zašľaháme žĺtky.
  11. Tento snehový základ primiešame spolu s kypriacim práškom do pečiva k mäsovej zmesi. Vzniknuté mäkké cesto vylejeme na plech vystlaný s papierom na pečenie.
  12. Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre 25-30 min pri 180 °C.
  13. Špáradlom skontrolujeme, či je beránok upečený. Ak špáradlo ostane suché, tak je beránok hotový.

Dobrú chuť.