Máte doma údené mäso alebo šunku a neviete čo s ním? Uvarte si rýchlo a jednoducho chutnú polievku.
Čas prípravy: 40 min Náročnosť: nízka Počet porcií: 4
Ingrediencie:
Tuk (olej/masť)
1 ks cibule strednej veľkosti
2 ks mrkvy
1 ks petržlenu
1/2 ks kalerábu strednej veľkosti
2 ks zemiakov strednej veľkosti
údené mäso
Soľ
Čierne korenie
Vegeta bez soli
Petržlenová vňatka
Na zápražku:
2 pl oleja
2 pl múky
2 strúčiky cesnaku
1 kl mletej červenej papriky
Postup prípravy:
Na tuku osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Chvíľku dusíme, aby mrkva pustila farbu šťavu. Potom pridáme na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku dusíme.
Zalejeme vodou. Pridáme na kocky nakrájaný kaleráb a nakrájané zemiaky. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a vegetou. Necháme variť.
Keď už je zelenina skoro uvarené, pripravíme zápražku. V malej panvici zohrejeme olej – nesmie sa rozpáliť. Pridáme múku zamiešame a pridáme strúčiky cesnaku. Stále miešame. Pozor! Nie že sa pripáli. Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku.
Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Zápražku miešame, kým nezískate jemnú kašu bez hrudiek.
Pridáme zápražku do polievky a dovaríme polievku. Nakoniec pridáme petržlenovú vňatku.