Site Overlay

Zajac poľný na spôsob sviečkovej na smotane

Netradičné jedlo, ktoré si síce vyžaduje dlhší čas na prípravu, ale verte mi, končený výsledok stojí za to. Pre jeho veľký úspech som lepšiu fotku ani nestihla spraviť. 🙂

U nás je vo zvyku čerstvé mäso z diviny vždy poriadne “vykúpať” vo vode. Preto prípravu mäsa začnem jeden deň pred plánovaným varením a servírovaním.
Očistené a nakrájané mäso umyjeme, namočíme do vody a necháme ho vo vode odstáť 5 min. Potom vodu z mäsa zlejeme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát. Potom mäso necháme lúhovať 12 hodín vo vode v chladničke.
Pri príprave zajaca som tentokrát pripravila aj pác, v ktorom mäso stálo ďalších 10 hodín. Až neskôr som začala samotné varenie.

Čas prípravy: 24 hod
Čas varenia: 5 hod
Náročnosť: vysoká
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

Pác: 

  • 2 dl octu
  • 6 dl vody
  • 2 ks bobkových listov
  • 2 ks nové korenie celé
  • 20 ks čierne korenie celé
  • 1 ks veľkej cibule

Sviečková:

  • 1 ks zajaca poľného
  • 3 plátky slaniny
  • 1 ks veľkej cibule
  • 5 ks mrkvy
  • 2 ks petržlenu
  • 1 kúsok zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 pl kryštálového cukru
  • 2 čl soli
  • 20 ks celého čierneho korenia
  • 2 ks bobkových listov 
  • 2 l vody
  • olej
  • 2 pl hladkej múky
  • 1 čl horčice
  • 250 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy:
  1. Zajaca umyjeme a vykostíme. Mäso nakrájame na požadovanú veľkosť, ja som pripravila 7 cm veľké kusy.
  2. Očistené a nakrájané mäso viackrát umyjeme, namočíme do vody a necháme ho vo vode odstáť. Potom vodu z mäsa zlejeme. Tento postup opakujeme viackrát. Potom necháme mäso lúhovať 12 hodín vo vode v chladničke.
  3. Pripravíme si pác.  Do hrnca dáme vodu, ocot, bobkové listy, celé čierne a nové korenie a nahrubo nakrájanú cibuľu. Pác si zovrieme na ohni a potom ho necháme vychladnúť.
  4. Po 12 hodinách mäso vyberieme z chladničky, zlejeme z neho vodu a zalejeme ho vychladnutým pácom. V tomto páci necháme mäso odstáť v chladničke ďalších 10 hodín.

    Zajačie mäso v páci

  5. Na ďalší deň mäso vyberieme z pácu a našpikujeme ho nahrubo nakrájanou slaninou. Finta je v tom, že slaninku najprv nakrájame na požadovanú veľkosť, potom ju vložíme do mrazničky na pól hodinu. S takouto stuhnutou slaninou sa lepšie pracuje pri špikovaní.
    Špikované zajačie mäso

  6. V hrnci na oleji sprudka opečieme mäso z každej strany a na záver posolíme. Vyberieme ho z hrnca a odložíme na teplé miesto. Ak sa nám výpek nepáči, tak ho vylejeme ale hrniec neumývame.

    Opečené zajačie mäso

  7. Do hrnca pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú opečieme do zlatista. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, ktorú orestujeme. Po cca. 5 minútach pridáme 2 pl kryštálového cukru, ktorý si necháme na zelenine rozpustiť.
  8. Na zeleninu naukladáme kúsky opečeného mäsa, bobkové listy, strúčiky cesnaku a celé čierne korenie.

    Zajačie mäso

  9. Všetko zalejeme s dvoma litrami horúcej vody tak, aby bolo mäso celkom ponorené. Zakryjeme a mäso varíme do mäkka. Z hladiny postupne odstraňujeme vytvorenú penu. Dĺžka varenia záleží od mäsa, ja som toto mäso zo zajaca varila 3,5 hodín.

    Vývar zo zajaca

  10. Potom stiahneme vývar z ohňa a odložíme vedľa, aby trošku vychladol.
  11. Uvarené mäso vyberieme z vývaru a odložíme na teplé miesto. Bobkové listy a celé čierne korenie z vývaru môžeme vyhodiť.
  12. Zeleninu vyberieme tiež a rozmixujeme mixérom.
  13. V druhom hlbšom hrnci si pripravíme z oleja a múky zápražku. Zápražku stiahneme z ohňa, necháme ju trošku vychladnúť. Postupne pridáme rozmixovanú zeleninu. Zápražku so zeleninovou kašou poriadne rozmiešame, aby bola bez hrudiek.
  14. Hrniec vrátime späť na oheň a podľa toho akú hustú chceme mať omáčku, postupne pridávame precedený vývar. Omáčku privedieme do varu.
  15. Pridáme horčicu.
  16. Pridáme smotanu, ja som použila iba 200 ml, a počkáme kým sa nám omáčka ešte raz dostane do varu. Podľa chuti ju ešte dochutíme soľou, čiernym mletým korením a prípadne aj octom.
  17. Omáčka je hotová, môžeme ju servírovať.

Dobrú chuť.