Site Overlay

Pirohy so syrovo zemiakovou plnkou

Úžasné domáce pirohy, ktorým sa jednoducho nedá odolať.

Toto cesto pripravujem bez zemiakov. Áno máte pravdu, tradičné cesto na pirohy obsahuje zemiaky. Tieto pirohy sú však rovnako chutné, ako tie klasické. Podávame ich s opečenou slaninou, dusenou kyslou kapustou a kyslou smotanou.

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 10 min
Náročnosť: nízka
Počet pirohov: 25 ks

Ingrediencie:
Cesto:
  • 15 pl polohrubej múky
  • 2 dcl studenej vody
  • 1 čl soli
Plnka:
  • 3 ks veľkých zemiakov
  • 1 čl drvenej rasce
  • 50 g masla
  • 4 trojuholníky taveného syra
  • 1 pl oleja
  • soľ podľa chuti
Postup prípravy:
  1. Najprv si pripravíme plnku. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, ktoré uvaríme v osolenej vode s rascou.
  2. Keď sú zemiaky uvarené, tak ich scedíme a popučíme.
  3. K zemiakom pridáme maslo, olej a syr a zmes dobre premiešame. Plnku podľa chuti dochutíme soľou.
  4. Cesto pripravíme v miske. Múku zmiešame so soľou a pri postupnom pridávaní vody vypracujeme hladké pružné cesto.
  5. Cesto vyvaľkáme, nakrájame na kocky a na každú kocku dáme plnku.
    Cesto na pirohy

    Príprava pirohov
  6. Vnútorné okraje cesta navlhčíme vodou a vytvarujeme trojuholníky.

    Príprava pirohov

    Príprava pirohov
  7. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode.  Aby sa neprilepili o dno hrnca, po ich vložení do vody ich opatrne premiešame.
  8. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte povaríme 5 minút. Potom ich vyberieme z vody a prepláchneme s vlažnou vodou.
  9. Pirohy podávame s opečenou slaninou, dusenou kyslou kapustou a kyslou smotanou.

Dobrú chuť.