Jedna z mojich najobľúbenejších polievok.
Aby sme nemuseli šošovicovú polievku variť dlho, je dobré si šošovicu pripraviť deň vopred. A to tak, že si ju namočíme na celú noc do studenej vody a nechám ju zmäknúť pri izbovej teplote. Nasledujúci deň, pred pridaním šošovice do polievky, je však potrebné šošovicu umyť pod tečúcou vodou.
Ja mám veľmi rada slaninu, takže doma v chladničke mám vždy odloženú kožu údenej slaniny. Túto kožu tiež pridávam do polievky, aby polievka mala výraznejšiu chuť.
Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
- Tuk/olej
- 200 g šošovice
- 1 ks veľkej cibule
- Podľa chuti údená krkovička
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- 2 ks bobových listov
- Koža údenej slaniny
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Na zápražku:
- 2 pl tuku (olej/masť)
- 1 pl múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kl mletej červenej papriky
Postup prípravy:
- Ako som už písala vyššie, šošovicu si deň vopred namočíme do studenej vody.
- Na tuku osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú krkovičku, mrku a petržlen.
- Chvíľu smažíme a zalejeme vodou. Pridáme čierne korenie a bobkové listy. Ak máme doma kožu údenej slaniny, tak ju vložíme tiež do polievky. Privedenie polievku do varu a varíme ju cca. 30 min.
- Pridáme umytú šošovicu a varíme polievku po dobu 10 min. Pozor, aby sa nám šošovica nerozvarila.
- Medzitým si pripravíme zápražku. V malej panvici zohrejeme tuk. Pridáme múku, ktorú zmiešame s olejom a pridáme strúčiky cesnaku. Stále miešame. Pozor! Nie že sa cesnak pripáli. Stiahneme panvicu z ohňa a pridáme mletú červenú papriku.
- Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Zápražku miešame, kým nezískame jemnú kašu bez hrudiek.
- Pridáme zápražku do polievky a dovaríme polievku.
- Keď je polievka hotová, vyberieme kožu z polievky a polievku dochutíme soľou.
Dobrú chuť.