Máte doma nádchovník? Pripravte si z neho výborný domáci sirup.
Zdravý sirup, ktorý počas horúcich letných dní môžete použiť na prípravu domácich limonád.
Čas prípravy: 2 dni
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,5 l
Ingrediencie:
- 40 listov nádchovníka
- 1 ks veľkého citróna
- 1 l vody
- 1 kg kryštálového cukru
Postup prípravy:
- Lístky nádchovníka umyjeme, potrháme na menšie časti a dáme ich do hrnca.
- Citrón umyjeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na nádchovník.
- Nádchovník s citrónom zalejeme vriacou vodou. Keď zmes vychladne, tak hrniec odložíme do chladničky. Listy s citrónom necháme lúhovať vo vode 48 hodín.
- Po dvoch dňoch zmes precedíme do druhého hrnca, položíme na oheň a šťavu privedieme do varu.
- Pridáme do nej cukor a za občasného miešanie ju varíme 30 min.
- Keď šťava zmenila svoju farbu a rovnako aj konzistenciu, sirup je hotový.
- Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené dovtedy, kým nevychladnú.
- Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Dobrú chuť.