Site Overlay

Domáci sirup z nádchovníka

Máte doma nádchovník? Pripravte si z neho výborný domáci sirup.

Zdravý sirup, ktorý počas horúcich letných dní môžete použiť na prípravu domácich limonád.

Čas prípravy: 2 dni 
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,5 l

Ingrediencie:
  • 40 listov nádchovníka
  • 1 ks veľkého citróna
  • 1 l vody
  • 1 kg kryštálového cukru

Postup prípravy:

  1. Lístky nádchovníka umyjeme, potrháme na menšie časti a dáme ich do hrnca.
  2. Citrón umyjeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na nádchovník.
    Nádchovník s citrónom 
  3. Nádchovník s citrónom zalejeme vriacou vodou. Keď zmes vychladne, tak hrniec odložíme do chladničky. Listy s citrónom necháme lúhovať vo vode 48 hodín.
    Nádchovník s citrónom 
  4. Po dvoch dňoch zmes precedíme do druhého hrnca, položíme na oheň a šťavu privedieme do varu.
    Nádchovníková šťava 
  5. Pridáme do nej cukor a za občasného miešanie ju varíme 30 min.
  6. Keď šťava zmenila svoju farbu a rovnako aj konzistenciu, sirup je hotový.
    Nádchovníkový sirup pred fľaškovaním 
  7. Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené dovtedy, kým nevychladnú.
  8. Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Dobrú chuť.