Rýchly a jednoduchý recept na prípravu domáceho jahodového sirupu.
Tento recept je možné použiť aj na prípravu iných domácich sirupov ako napr. ríbezľový, malinový alebo sirup z nádchovníka. V prípade ríbezľového sirupu však odporúčam použiť viac cukru.
Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,3 l
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 1 l studenej vody
- 0,5 kg kryštálového cukru
- 1 kopcovitá čl kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
- Jahody očistíme od lístkov, poriadne umyjeme a nakrájame na štvrťky.
- Preložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou.
- Privedieme vodu do varu a za občasného miešania n miernom ohni varíme jahody po dobu 20 min.
- Keď jahody “vypustili svoju farbu” tak hrniec odstavíme z ohňa a necháme jahody odstáť 5 min.
- Pomocou sitka precedíme jahody do druhého hrnca. Jahody sa nevtláčajú, len sa nechajú samotokom stiecť. Ak chceme, tak môžeme použiť aj gázu.
- Do hrnca s jahodovou šťavou pridáme cukor a kyselinu citrónovú.
- Privedieme šťavu do varu a necháme cukor rozpustiť. Občas premiešame. Vidíme, že sirup nám pekne stmavol.
- Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené dovtedy, kým nevychladnú.
- Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Dobrú chuť.