Jednoduchý recept na prípravu domáceho jahodového džemu bez pridaného farbiva.
Na prípravu jahodového džemu potrebujeme len naozaj pár ingrediencií. Nezabudnime však na to, že pocukrované jahody musia 24 hodín odstáť na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Moja finta spočíva v tom, že jahodový džem varíme po menších častiach, po 2 – 3 naberačkách. Z 1 kg jahôd sa mi podarilo naplniť 11 ks 2 dcl sklenených zaváraninových pohárov.
Čas prípravy: 1 deň
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 11 pohárov
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 0,5 kg kryštálového cukru
- 1 zarovnaná čl kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
- Jahody očistíme od lístkov a poriadne umyjeme. Väčšie kusy nakrájame napoly.
- Do väčšieho hrnca začneme vrstvy jahody spolu s cukrom. Najskôr začíname s vrstvou jahôd a nasleduje vrstva cukru, potom zase jahody a zas vrstva cukru.
- Hrniec prikryjeme a odložíme ho na 24 hodín do chladničky.
- Na ďalší deň pridáme kyselinu citrónovú a jahody premiešame. Ako vidíme, jahody pustili vlastnú šťavu. Ak chceme, môžeme polovicu jahôd rozmixovať.
- Do hrnca so širokým dnom naberieme 2 – 3 naberačky jahôd spolu s šťavou a privedieme zmes do varu.
- Za neustáleho miešania varíme zmes a odparujeme ho tak dlho, až kým džem neprestane peniť, nestmavne a nezhustne.
- Keď na dne hrnca vieme spraviť úspešnú skúšku želírovania, t. j. vareškou vytvorená cestička v džeme sa nezleje, tak je džem uvarený.
- Horúci džem nalejeme do čistých sklenených pohárov. Naplnené poháre obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Poháre ostanú v deke zabalené až kým nevychladnú.
- Opakujeme krok č. 5 až 8 dovtedy kým všetok džem neuvaríme.
- Po vychladnutí jahodový džem skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Dobrú chuť.