Lekvárové buchty ako od babičky.
Tento recept sa mi veľmi osvedčil na prípravu buchiet.
Čas prípravy: 2 hod
Pečenie: 35 min na 200 °C
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 12 ks
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 21 g droždia
- 3 pl kryštálového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 ml oleja
- 1 ks vajca
- 1/2 čl soli
- slivkový/jahodový lekvár
- roztopené maslo na potieranie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Do vlažného mlieka pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie. Kvások necháme pri izbovej teplote nakysnúť, až kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
- Múku preosejeme do hlbokej misy a pridáme k nej zvyšný cukor, vajce, olej, soľ a kvások spolu s mliekom.
- Vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 40 min.
- Cesto na pomučenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 7 mm a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí.
- Na každý jeden kus dáme lyžicu lekváru a vytvarujeme buchty.
- Vytvarované buchty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich roztopeným maslom. Takto necháme buchty kysnúť ešte 15 min.
- Buchty pečieme v rozohriatej rúre 35 min na 200 °C.
- Po upečení ich ešte potrieme roztopeným maslom. Po ich vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.