Site Overlay

Pečené lekvárové buchty

Lekvárové buchty ako od babičky.

Tento recept sa mi veľmi osvedčil na prípravu buchiet.
 

Čas prípravy: 2 hod
Pečenie: 35 min na 200 °C
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 12 ks

Ingrediencie:
  • 500 g polohrubej múky
  • 21 g droždia
  • 3 pl kryštálového cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 ks vajca
  • 1/2 čl soli
  • slivkový/jahodový lekvár
  • roztopené maslo na potieranie
  • práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie. Kvások necháme pri izbovej teplote nakysnúť, až kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
  2. Múku preosejeme do hlbokej misy a pridáme k nej zvyšný cukor, vajce, olej, soľ a kvások spolu s mliekom.
  3. Vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 40 min.
  4. Cesto na pomučenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 7 mm a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. 
  5. Na každý jeden kus dáme lyžicu lekváru a vytvarujeme buchty.
  6. Vytvarované buchty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich roztopeným maslom. Takto necháme buchty kysnúť ešte 15 min.
  7. Buchty pečieme v rozohriatej rúre 35 min na 200 °C.
  8. Po upečení ich ešte potrieme roztopeným maslom. Po ich vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť.