Overený recept na kváskový chlieb.
Tento recept na chlieb som si zobrala zo stránky Chuť od Naty. Chlieb je veľmi chutný a jednoduchý na prípravu.
Čas prípravy: 18 hod
Náročnosť: stredná
Veľkosť chleba: malá
Čas pečenia: 40 min
Ingrediencie:
Rozkvas:
- 80 g ražnej celozrnnej múky
- 100 g vody
- 20 g materského kvásku
Cesto:
- 400 g pšeničnej chlebovej múky
- 230 g vody
- 2 čl soli
- 1 čl mletej rasce
Postup prípravy:
- Najprv si pripravíme rozkvas. Všetky ingrediencie zmiešame v sklenenej miske, ktorú prekryjeme neprievzdušným materiálom. Rozkvas necháme stáť 12 hodín pri izbovej teplote.
- Po uplynutí 12 hodín, rozkvas zdvojnásobí svoj objem. Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, dáme múku, vodu, soľ, mletú rascu a pridáme celý náš rozkvas. Začneme miesiť cesto. Cesto miesime dovtedy, kým sa neodlepí od steny misy.
- Cesto prekryjeme fóliou, ja používam igelitový sáčok, ktorý zaistím na okrajoch misy s gumou, a necháme ho kvasiť 1,5 hodín.
- Po 1,5 hodine kvasenia, cesto v mise preložíme zo 4 strán.
- Opäť ho prikryjeme fóliou a necháme kvasiť ďalších 1,5 hodín.
- Následne cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zase ho preložíme zo 4 strán. Rukami premiesime cesto.
- Ošatku vysypeme zemiakovým škrobom a uložíme do nej naše vytvarované cesto tak, aby spoje cesta boli na vrchu ošatky.
- Cesto v ošatke prikryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny. Vidíme, že cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Do stredu rúry umiestnime plech, na ktorom budeme piecť náš chlieb a na spodok rúry dáme druhý plech, do ktorého budeme nalievať vodu. Rúru spolu s plechmi predhrejeme na 240°C. Pripravíme si hrnček s 2 dcl teplej vody.
- Cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie a žiletkou narežeme.
- Cesto s papierom na pečenie preložíme na horúci plech v rúre, do spodného plechu nalejeme pripravenú vodu a dvierka rúry rýchlo zatvoríme.
- Chlieb pečieme na programe horný-dolný ohrev 10 min pri teplote 240°C.
- Potom dvierka otvoríme, vyberieme z rúry spodný plech s vodou a stiahneme teplotu na 200°C. Takto pečieme chlieb ešte 30 min.
- Potom chlieb vyberieme z rúry a zaklopeme naň zospodu. Ak počujeme dutý zvuk, tak je chlieb upečený.
- Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nezaparil. Krájame ho až po vychladnutí.
Dobrú chuť.