Moja najobľúbenejšia polievka.
Príprava je trošku zdĺhavá ale vôbec nie náročná. Najprv uvaríme krkovičku, ktorej vývar použijeme na prípravu polievky. Kel tiež zvlášť predvaríme a scedíme.
Čas prípravy: 2 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4
Ingrediencie:Údená krkovička:
- 200 g údenej krkovičky
- 1 ks veľkej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 10 ks celého čierneho korenia
- 1 čl soli
- 1 ks bobkového listu
Kelová polievka:
- 1 ks veľkej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- Listy kelu
- 70 g paradajkového pretlaku
- 3 pl oleja
- 1 pl hladkej múky
- 2 čl rasce drvenej
- 1 čl mletej papriky
- 3-4 ks zemiakov
- 1 čl majoránu
- vývar z krkovičky
- soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Krkovičku vložíme do hrnca a zalejeme vodu tak, aby celá krkovička bola ponorená vo vode.
- Privedieme vodu do varu a pridáme soľ, čierne korenie, cibuľu, cesnak a bobkový list. Na miernom ohni varíme krkovičku po dobu 40 min.
- Listy kelu nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme vodu do varu a varíme kel 5 min. Potom ho scedíme.
- V ďalšom hrnci na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme múku a nastrúhaný cesnak. Necháme cesnak rozvoňať a stiahneme hrniec z ohňa. Po vychladnutí pridáme sladkú mletú papriku a premiešame.
- Do hrnca prilejeme vývar z krkovičky, ktorý následne privedieme do varu.
- Pridáme paradajkový pretlak, nakrájané a uvarené listy kelu, rascu mletú a na kocky nakrájané zemiaky.
- Keď sú zemiaky uvarené, tak pridáme majorán a na kocky nakrájanú krkovičku.
- Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Dobrú chuť.