Dokonalý recept na prípravu domáceho jahodového sirupu.
Tento recept sa oproti prvému receptu na Domáci jahodový sirup líši v tom, že umyté ovocie sa zaleje vodou a odloží sa na deň do chladničky.
Čas prípravy: 1 deň
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,3 l
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 1 l studenej vody
- 0,5 kg kryštálového cukru
- 1 kopcovitá čl kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
- Jahody očistíme od lístkov, poriadne umyjeme a nakrájame na štvrťky.
- Preložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Hrniec odložíme na 24 hodín do chladničky.
- Na ďalší deň precedíme jahody pomocou sitka do druhého hrnca. Jahody sa nevtláčajú, len sa nechajú samotokom stiecť. Ak chceme, tak môžeme použiť aj gázu.
- Hrniec položíme na oheň a šťavu privedieme do varu.
- Odstránime vzniknutú penu z hladiny.
- Pridáme cukor, ktorý za stáleho miešanie necháme rozpustiť.
- Pridáme kyselinu citrónovú a za občasného miešanie šťavu varíme 30 min.
- Keď šťava zmenila svoju farbu a rovnako aj konzistenciu, sirup je hotový.
- Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené dovtedy, kým nevychladnú.
- Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Dobrú chuť.