Site Overlay

Domáci jahodový sirup II

Dokonalý recept na prípravu domáceho jahodového sirupu.

Tento recept sa oproti prvému receptu na Domáci jahodový sirup líši v tom, že umyté ovocie sa zaleje vodou a odloží sa na deň do chladničky.

Čas prípravy: 1 deň
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 1,3 l

Ingrediencie:
  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 1 l studenej vody
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá čl kyseliny citrónovej

Postup prípravy:

  1. Jahody očistíme od lístkov, poriadne umyjeme a nakrájame na štvrťky.
  2. Preložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Hrniec odložíme na 24 hodín do chladničky. 
  3. Na ďalší deň precedíme jahody pomocou sitka do druhého hrnca. Jahody sa nevtláčajú, len sa nechajú samotokom stiecť. Ak chceme, tak môžeme použiť aj gázu. 
  4. Hrniec položíme na oheň a šťavu privedieme do varu.
  5. Odstránime vzniknutú penu z hladiny.
  6. Pridáme cukor, ktorý za stáleho miešanie necháme rozpustiť.
  7. Pridáme kyselinu citrónovú a za občasného miešanie šťavu varíme 30 min.
  8. Keď šťava zmenila svoju farbu a rovnako aj konzistenciu, sirup je hotový.
  9. Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš. Naplnené fľaše obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Fľaše ostanú v deke zabalené dovtedy, kým nevychladnú.
  10. Po vychladnutí sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Dobrú chuť.