Náš najobľúbenejší kompót.
Broskyne sú neodmysliteľnou súčasťou leta. Musia byť zrelé, tvrdšie a majú sa oddeľovať od kôstky.
Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka
Ingrediencie:
- Broskyne
- 3 dl vody
- 3 pl kryštálového cukru
Postup prípravy:
- Pripravíme si nálev podľa toho, koľko fliaš/pohárov kompótu budeme zavárať. Na jednu 7-dcl fľašu potrebujeme 3 dcl vody a 3 pl kryštálového cukru. Pri 10 fľašiach sú to 3 l vody a 30 pl cukru. Vodu v hrnci zohrejeme a za stáleho miešania rozpustíme v ňom cukor. Nálev odložíme na bok.
- Broskyne umyjeme pod tečúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na štvrťky. Kôstky nevyhadzujeme.
- Nakrájané broskyne naukladáme do čistých fliaš a do každej fľaše pridáme aj 1 kôstku.
- Zalejeme nálevom a uzavrieme pripravenými viečkami.
- Sterilizujeme 10 min.
- Fľaše vyberieme z vody, obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Ostanú v deke zabalené až kým nevychladnú.
Dobrú chuť.