Site Overlay

Broskyňový kompót

Náš najobľúbenejší kompót.

Broskyne sú neodmysliteľnou súčasťou leta. Musia byť zrelé, tvrdšie a majú sa oddeľovať od kôstky.

Čas prípravy: 1 hod
Náročnosť: nízka

Ingrediencie:
  • Broskyne
  • 3 dl vody
  • 3 pl kryštálového cukru

Postup prípravy:

  1. Pripravíme si nálev podľa toho, koľko fliaš/pohárov kompótu budeme zavárať. Na jednu 7-dcl fľašu potrebujeme 3 dcl vody a 3 pl kryštálového cukru. Pri 10 fľašiach sú to 3 l vody a 30 pl cukru. Vodu v hrnci zohrejeme a za stáleho miešania rozpustíme v ňom cukor. Nálev odložíme na bok.
  2. Broskyne umyjeme pod tečúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na štvrťky. Kôstky nevyhadzujeme.
  3. Nakrájané broskyne naukladáme do čistých fliaš a do každej fľaše pridáme aj 1 kôstku.
  4. Zalejeme nálevom a uzavrieme pripravenými viečkami.
  5. Sterilizujeme 10 min.
  6. Fľaše vyberieme z vody, obrátime viečkami smerom nadol a zabalíme ich do deky. Ostanú v deke zabalené až kým nevychladnú.

Dobrú chuť.