Site Overlay

Kelová polievka s údenou krkovičkou

Moja najobľúbenejšia polievka.

 
Príprava je trošku zdĺhavá ale vôbec nie náročná. Najprv uvaríme krkovičku, ktorej vývar použijeme na prípravu polievky. Kel tiež zvlášť predvaríme a scedíme.
 

Čas prípravy: 2 hod
Náročnosť: nízka
Počet porcií: 4

Ingrediencie:
Údená krkovička:
  • 200 g údenej krkovičky
  • 1 ks veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10 ks celého čierneho korenia
  • 1 čl soli
  • 1 ks bobkového listu

Kelová polievka:

  • 1 ks veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Listy kelu
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 3 pl oleja
  • 1 pl hladkej múky
  • 2 čl rasce drvenej
  • 1 čl mletej papriky
  • 3-4 ks zemiakov
  • 1 čl majoránu
  • vývar z krkovičky
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup prípravy:
  1. Krkovičku vložíme do hrnca a zalejeme vodu tak, aby celá krkovička bola ponorená vo vode.
  2. Privedieme vodu do varu a pridáme soľ, čierne korenie, cibuľu, cesnak a bobkový list. Na miernom ohni varíme krkovičku po dobu 40 min.
  3. Listy kelu nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme vodu do varu a varíme kel 5 min. Potom ho scedíme.
  4. V ďalšom hrnci na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme múku a nastrúhaný cesnak. Necháme cesnak rozvoňať a stiahneme hrniec z ohňa. Po vychladnutí pridáme sladkú mletú papriku a premiešame.
  5. Do hrnca prilejeme vývar z krkovičky, ktorý následne privedieme do varu.
  6. Pridáme paradajkový pretlak, nakrájané a uvarené listy kelu, rascu mletú a na kocky nakrájané zemiaky.
  7. Keď sú zemiaky uvarené, tak pridáme majorán a na kocky nakrájanú krkovičku.
  8. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.

Dobrú chuť.